Kirjoittanut JTc | elokuu 6, 2011

Sato kypsyy III

Tapanani on ollut antaa luomupuutarhurin sadonkorjuuraportti, joten hoidetaanpa moinen alta pois. Ja perinteisellä, tiukan asiapitoisella tyylillä.

Koska rastaat söivät kirsikat, luumut putoavat raakoina maahan ja muumiotauti tekee selvää omenasadosta, on tämän vuoden sadonkorjuu kohtalaisen helppoa. Viinimarjoja. Niitä ei taudit vaivaa, eivätkä ne näytä kelpaavan yhdellekään otukselle. Ei yleensä edes minulle. Olen hieman laiska näpräämään puskissa, mutta puolustuksekseni voin sanoa, etää raparperia kiskon varsin rivakasti. Varren tai pari. Paitsi tänä vuonna. Mutta takaisin aiheeseen, eli viinimarjoihin. Koska en omista mehustinta, ei niitä juurikaan tule poimittua. Pullollinen tai pari mustia viinimarjoja kaudessa. Likööriin. Sadonkorjuuraportti oli siinä.  Jatketaan liköörillä.

Liköörin valmistus on helppoa, mutta respteissä on eroja. Seuraavassa minun versioni mustaherukkalikööristä valmistusohjeineen.

Mustaherukkalikööri

2 pulloa (2 x 0,7 l) kirkasta viinaa , mielellään vähintään 40%. Maustamaton vodka toimii valtavan hienosti

6 dl mustaherukoita

1 dl sokeria

Ota toinen viinapulloista, ja tyhjennä se. Krapulasta selvittyäsi laita viinimarjat tyhjään pulloon. Lisää pulloon sokeri ja taytä pullo piripintaan viinalla. Kääntele ylösalaisin muutamia kertoja, ja pistä pullo jääkaappiin tai kylmiöön. Käännä pullo ylösalaisin seuraavana päivänä, ja edelleen joka toinen päivä. Vastaavasti edellämainittujen joka toisien päivien välissä käännä pullo oikein päin. Tämä on luonnollisesti tehtävä, jotta pullon voi kääntää ylösalaisen seuraavana päivänä.

Tästä voisi eksyä Douglas Adamslaisittain pohdiskelemaan ylösalaisin olevien viinapullojen vaikutuksesta elämään, maailmankaikkeuteen ja kaikkeen, mutta ei erehdytä sille tielle, ainakaan tässä kirjoituksessa, vaan keskitytään liköörinvalmistukseen.

Parin viikon  kääntelyrupeaman jälkeen siivilöi marjat pois, ja laita siivilöity likööri asianmukaisessa pullossa vielä muutamaksi viikoksi kaappiin tasaantumaan. Mihin tahansa kaappiin.

Ja se oli siinä. Likööri on valmis. Mainittakoon vielä, ettei niitä siivilöityjä marjojakaan kannata heittää pois. Jollei muuta, niin niillä saa tuunattua aamupuuron toiseen potenssiin. Vähintään.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: